ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
İlçemiz Tarihi
Atatürk-Hacıbektaş
Tarihi Yerler
Hacı Bektaş Veli Müzesi
Arkeoloji Müzesi
Haritada Hacıbektaş
Ulaşım-Konaklama
Telefon Rehberi

HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: HACIBEKTAŞ / 

İlçemiz Coğrafi Yapısı:

İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 666 km2 dir. Kuzeydoğuda Kozaklı, doğuda Avanos, güneyde Gülşehir ilçeleri; batı, kuzeybatı ve kuzeyde de Kırşehir iliyle çevrilidir. Kızılırmak Havzasının orta bölümünde yer alır ve ortalama yüksekliği 1.250 metre olan platolardan oluşur. Nevşehir'e 45 km., Kırşehir'e 42 km., Kayseri'ye 90 km., Ankara'ya 230 km. uzaklıktadır. İlçenin en büyük yükseltisini, 1720 metre yüksekliği ile Yeniyapan köyü yakınındaki Kırlangıç dağı oluşturur. Hacıbektaş'ın güneyinde ve ilçe merkezine yaklaşık 15 km. uzaklıktaki Hırka dağının yüksekliği ise 1670 metredir.

Aloğlu ve Çayırbağ Çiftliklerinde bulunan küçük derelerin oluşturduğu Kızılöz Çayı üzerinde yapılan Kumtepe Göleti, yöre köylülerince arazi sulamasında kullanılmaktadır. İlçeye bağlı Karaburna beldesindeki su göleti de, sebze ve bahçe işiyle uğraşanlarca sulama amaçlı kullanılmaktadır. İklimi, tipik karasal iklim özellikleri gösterir; yazlar sıcak ve kurak; kışları sert, soğuk ve kar yağışlı geçer. İlçe arazisinin büyük bir kısmında tarım yapılmakta olup, yapılan ağaçlandırma çalışmaları neticesinde yeşil alan yüzölçümü de her geçen gün biraz daha artmaktadır.

 

İlçemizde Ekonomik Yapı:

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. İlçe sınırları içerisindeki Kumtepe göleti ve Karaburna beldesindeki sulama göleti, sulu tarım yapma imkanı sağlamıştır. Buğday, arpa, mercimek, nohut, şeker pancarı, ayçekirdeği en çok ekimi yapılan ürünlerdir. İlçe ekonomisine, tarımdan sonra önemli katkısı olan bir diğer ekonomik sektör ise hayvancılıktır.

Ağırlıklı olarak Karaburna beldesinde yapılan bağcılık ve şarap üretimi de ilçenin önemli ekonomik değerleridir. Kavaklıdere şaraplarını üreten firmanın, üzüm üretimi konusunda bölgede yaptıkları çalışma ve yatırımlar da, her geçen gün üzüm üreticiliğinin ve bağcılığın gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Ülkemizin önemli tekstil ihracatçıları arasında yer alan Hey Tekstil'in, 16.08.2006 tarihinde Hacıbektaş'ta hizmete soktuğu Ahmet Celal Bektaş Tekstil Fabrikası, yöre ekonomisine çok önemli katkılar sağlamakta iken; tekstil sektörünün 2011 yılı başlarından itibaren içine düştüğü krizle birlikte, Hey Tekstil’in Hacıbektaş’ta açtığı fabrikasındaki üretimin 15.02.2012 tarihinde tamamen durdurulması, Hacıbektaş'ın sosyal ve ekonomik yaşamını olumsuz yönde etkilemiştir.

Orta ölçekli bir tekstil işletmesi olan Fidel Tekstil, Nevşehir'deki üretimini 2014 yılında Hacıbektaş'ta yaptırdığı fabrikaya taşımış ve yarattığı iş imkanı ile ilçe ekonomisine katkı sağlamıştır.

 

İlçemizde Turizm:

Alevilik/Bektaşilik öğretisinin doğduğu ve geliştiği yer olması, 1964 yılında müze olarak açılan Hacı Bektaş Veli Dergahının Hacıbektaş'ta bulunması, ilçenin önemli bir turizm merkezi olmasını sağlamaktadır. İlçe merkezinde bulunan Karahöyük'te yapılan kazılarda bulunan ve Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenen tarihi eserlerin, Hacıbektaş'ın tüm uygarlıklara ev sahipliği yapmış olduğunu göstermesi de, ilçe için önemli bir turizm zenginliğidir.

Hacıbektaş'ta varolan turizm potansiyeli yeterince değerlendirilememiştir. Çok uzunca bir süre, iç turizme ve özellikle de inanç turizmine dayalı turizm anlayışı gelişim gösterememiştir. Konaklama tesislerindeki eksiklik; yeme-içme ve dinlenme ihtiyaçlarına cevap verecek lokanta, çay bahçesi gibi tesislerdeki yetersizlik; bunların yanı sıra çağımızın turizm anlayışını kavrayamayan ve kendini gelişime kapalı tutan ticari anlayış, ilçenin turizm pastasından payına düşeni alamamasının temel nedenlerindendir. Bu saydığımız eksiklikler, 16 Ağustos Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür, Sanat Etkinlikleri sırasında artan ziyaretçi sayısı nedeni ile daha yoğun hissedilmektedir. Bu dönemdeki ziyaretçi yoğunluğunun yarattığı konaklama ihtiyaçlarını, mevcut otel ve pansiyonlar karşılayamamaktadır. Evlere konuk kabul etme ve etkinlikler için Kızılay'dan temin edilen çadırlarla konaklama ihtiyacı karşılanmaya çalışılırken, Kızılay'ın 16 Ağustos 2004 yılındaki çadır vermeme kararı ile, sorun daha da büyümüştür. Bu dönemde, ilçe dışından gelen seyyar satıcıların artması ve kontrol altına alınamamaları da ilçe turizmini olumsuz yönde etkilemektedir.

2003-2004 Yıllarından itibaren, Kapadokya bölgesine düzenlenen turizm turlarına Hacıbektaş'ın da dahil edilmeye başlanması; ilçe esnafının turizm gerçeğini yeni yeni algılamaya başlaması ve kendilerini yenileme çabası içerisine girmeleri; konaklama imkanlarındaki gelişmeler, turizmin gerçek anlamı ile Hacıbektaş'ta kendini hissettirmesinin ilk adımları olduğunu göstermektedir.




(Hacıbektaş WEB yukarıdaki metnin hazırlanmasında, broşürlerden ve  ansiklopedik bilgilerden yararlanmıştır.)