ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: 
< Bir önceki haber
29.03.06 17:50 zaman: 18 yıl

tarafından: Hacıbektaş WEB 

GÜNEŞ TUTULMASININ EN İYİ İZLENEBİLDİĞİ YERLERDEN BİRİ OLAN HACIBEKTAŞ'TA, EĞİTİMCİ RESSAM SELMA HOMURLU TARAFINDAN RESİM SERGİSİ , EBRUZEN GÜLER SOMTÜRK TARAFINDAN EBRU SERGİSİ VE SEMAH GÖSTERİLERİ DÜZENLENDİ.


Türkiye'de en son 11 Ağustos 1999 tarihinde gözlenen tam güneş tutulmasını, 29 Mart 2006'da ortalama 3 dakika izleme şansı bulduk. Brezilya'nın doğu kıyısında güneşin doğuşuyla başlayıp, Atlas Okyanusu boyunca ilerleyerek, Gana'dan Afrika Kıtası'na çıkan tutulma gölgesi, Nijerya ve Libya boyunca Sahra Çölü'nü geçerek Akdeniz'e ulaşmıştır. Antalya kıyısında Türkiye'ye giren tutulma gölgesi, Ordu'ya kadar uzanan 165 kilometre genişliğindeki bir hat üzerinde izlenebilmiştir. Buradan Karadeniz'e geçen tutulma gölgesinin, Gürcistan'da yeniden karaya çıkarak Hazar Denizi'nin kuzeyi ve Kazakistan'dan geçerek günbatımında Moğolistan'da sona erdiği açıklanmıştır.

   

Türkiye'de parçalı tutulma 29 Mart 2006 tarihinde saat 12.34'te Muğla'dan başlayarak, saat 15.29'da Iğdır'da son bulmuştur. Türkiye'de tam güneş tutulması, Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir gibi doğal, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip şehirlerde gözlemlendi. Tam güneş tutulması sırasıyla Konya'da 3 dakika 35 saniye, Aksaray'da 3 dakika 32 saniye, Tokat'ta 3 dakika 31 saniye, Ordu'da 3 dakika 30 saniye, Kırşehir'de 3 dakika 15 saniye, Yozgat'ta 2 dakika 29 saniye, Sivas'ta 2 dakika 20 saniye, Kırşehir ve Nevşehir'de 3 dakika 15 saniye, Hacıbektaş'ta 3 dakika 36 saniye, Kayseri'de 1 dakika 56 saniye, Karaman'da 1 dakika 39 saniye, Giresun'da 3 dakika 17 saniye ve Antalya'da 3 dakika 10 saniye izlenebilmiştir. Türkiye'de bundan sonraki en yakın tam güneş tutulması, 30 Nisan 2060 tarihinde Batı Akdeniz ve Doğu Anadolu'da, diğeri ise 3 Eylül 2081'de meydana geleceği açıklanmıştır.

 


Güneş tutulması nedeni ile Hacıbektaş, Turizm Turlarının ve Okul Gezilerinin ilgi odağı olmuştur. 29 Mart 2006 tarihinde güneş tutulmasının en uzun süre ile izlenebildiği yerlerden biri olan Hacıbektaş'ta yoğun bir hareketlilik yaşanmıştır. Kültür Merkezinde 11:00, 15:00, 17:00 saatlerinde Semah Gösterisi düzenlenmiştir. Yine Kültür Merkezinde, Selma HOMURLU tarafından hazırlanan "Sevdam Güneşe" adlı fotoğraf, resim ve şiir sergisi ile Güler SOMTÜRK'ün ebru sergisi açılmıştır. Güneşin tutulduğu güne inat, Hacı Bektaş Veli düşüncesinin ışığının yayıldığı Hacıbektaş'taki “güneş tutulması buluşması” bir şölen havası yaratmıştır.


Selma HOMURLU,"Sevdam Güneşe" adlı fotoğraf,resim,şiir sergisi:

 

Güler SOMTÜRK'ün ebru sergisi:



29 Mart 2006 GüneşTutulması - Hacıbektaş Görüntüleri için bu linki tıklayın.



özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Arz etrafındaki yörüngesiyle Arz'ın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (Yeniay safhasında) bulunması gerekir. Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Arz etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Arz, Ay ve Güneş, Ay'ın Arz etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşması engellenmiş olur. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

Tam halkalı ve parçalı olmak üzere üç tip Güneş tutulması vardır. Bir Güneş tutulmasının tam veya halkalı oluşu Ay'ın Dünya'ya uzaklığı ile belirlenirken, parçalı oluşu Ay, gözlem yeri ve Güneş arasındaki açıyla, bir başka deyişle, her üçünün tam olarak aynı doğrultuda bulunmamasıyla ilgilidir. Bilindiği gibi Ay, Dünya çevresinde basıklığı az da olsa elips şeklindeki bir yörüngede dolanır. Bundan dolayı Dünya'ya olan uzaklığı her an değişmektedir. Eğer tutulma anında Ay Dünya'ya yeteri kadar yakınsa, görünen çapı Güneş'in görünen çapından büyük olur, Güneş diskinin tamamı örtülür ve "Tam Tutulma" meydana gelir.

Aksi takdirde Güneş diskinin tamamı örtülmez, diskin sadece iç kısmı örtülür ve bir "Halkalı Tutulma" oluşur. Baz en de Ay ve Güneş'in konumları öyledir ki, Ay, Güneş diskinin ancak bir kısmını örter. Bu durumda da parçalı tutulma meydana gelir. Tam ve halkalı tutulmaların maksimum örtülme evresinden önceki ve sonraki dönemlerinde de parçalı tutulma evresi bulunur.

Ay'ın yarıçapı Dünya'nınki ile mukayese edildiğinde çok küçük olduğundan, Dünya'nın tamamı Güneş ve Ay diskinin dış teğetlerinin oluşturduğu gölge konisinin içine girmez. Bu nedenle bir Güneş tutulması Dünya üzerinde ancak belirli bölgelerden görülebilir

Halbuki Ay Tutulması'nda durum böyle değildir. Ay tutulması o anda gece olan yerlerin tümünden gözlenebilir. Ay tutulmalarında Dünya, Ay ile Güneş'in arasına girer ve Dünya'nın gölgesi Ay'ın tamamını perdeleyebilecek kadar büyük olur.;

Tam Güneş tutulması diğer tutulma türlerine göre çok daha önemlidir. Zira, tam tutulmada Güneş'in tamamı Ay tarafından birkaç dakika için örtüldüğünden, bu sırada yapılacak gözlemlerden yıldızımızın dış atmosfer tabakaları, özellikle koronanın (Güneş'in en dış atmosfer tabakası) fiziği hakkında önemli bilgiler elde edilir.


Haberlerde arayacağınız kelimeyi yazın.

Lütfen arayacağınız kelimeyi girin.