ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: 
< Bir önceki haber
17.08.07 01:20 zaman: 17 yıl

tarafından: Hacıbektaş WEB 

Etkinliklerin ilk gününde saat 14.00 da "LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE ALEVİLİK" konulu panel ve saat 17.00 daki SİMURG (SİVAS KATLİAMININ BELGESEL OYUNU) adlı tiyatro gösterisi ilgi ile izlendi. Gece konseri ise saat 19.00 da başladı.


“Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevilik”

44.Ulusal, 18.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinliklerinin birinci gününde,  Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonunda saat 14.00da düzenlenen panelin konusu “Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevilik” idi. Araştırmacı-Yazar Şakir KEÇELİ’nin yönettiği panele, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesinden, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz KILIÇ, İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, Araştırmacı-Yazar, Sosyal Antropolog Cemal ŞENER Din Sosyoloğu Dr. Mustafa Cemil KILIÇ katılmıştır.

Alemdar YALÇIN konuşmasında, Ortaçağ Avrupası’nda ki insanlık dışı kilise uygulamalarından örnekler vererek, bu dönemi doğru anlamadan laikliğin doğru anlaşılamayacağının altını çizerek, Anadolu’ya Horasan üzerinden gelen İslam’ın bilim ve akla dayanması nedeniyle, Bağdat üzerinden gelen İslam’a baskın çıktığını ifade etmiştir.

Mustafa Cemil KILIÇ ise konuşmasında, Aleviler asimile oldukça laikliğin zayıfladığını, laiklik zayıfladıkça Alevilerin asimile olduğuna vurgu yaparak; laikliğin din ve vicdan özgürlüğü olarak algılanmasının tehlikeli ve laiklik karşıtlarının işine gelen bir yaklaşım olduğunu, din özgürlüğünün sınırlandırılabileceğinin yasal, siyasal, sosyal gerekçelerini örnekler vererek ifade düşüncelerini aktarmıştır.

Cemal ŞENER, Osmanlı İmparatorluğunda Alevi ve Türkmenlerin ağır yaşam koşullarının ve hatta katli vacip görülmelerinin, Alevilerin Mustafa Kemal’in Kurtuluş Mücadelesine kayıtsız şartsız destek vermelerini sağladığının altını çizerek, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan gibi ülkelerdeki İslami sayılan kurallar, uygulamalar ve günlük yaşamdan örnekler vererek Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’ine borçlu olduğumuz kazanımlara sahip çıkmamızın gerekliliğine vurgu yapmıştır.

Filiz KILIÇ ise konuşmasında, Alevilik-Bektaşilik konusunda artan yayınları, yıllardır susturulmuş Alevilerin kendilerini ifade etmeleri bakımından önemsediğini, bir diğer açıdan ise artan yayınların çok önemli bir bilgi kirliliğine yol açtığını, bu anlamda Alevilik – Bektaşilik konusunda bilimsel çalışmalara gerek olduğunu ifade etmiştir.

 


SİMURG (Sivas Katliamının Belgesel Oyunu)


2006 Yılı Etkinliklerinde de sahneye konulan ve büyük beğeni toplayan SİMURG (Sivas Katliamının Belgesel Oyunu), bu seneki etkinlikler kapsamında 16 Ağustos 2007 tarihinde saat 17.00da Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezinde bir kez daha sahnelendi.

Serkan DOĞAN. Ailesi ile birlikte Dikmen’de (Ankara) yaşamlarını sürdürürken, kendi kendine ve ustalarını izleyerek saz öğrenmişti. Pir Sultan Abdal Derneğinde ‘Semah dönmeyi öğrenmiş, aynı zamanda Erol TOY’un kaleme aldığı “Pir Sultan” adlı oyunda “Ali Baba” rolünü oynuyordu. Saz çalmak, türkü söylemek, semah dönmek, “Pirine gül atan Ali Baba” rolünü oynamak için Sivas’a gitmişti. 2 Temmuz 1993 de “Kerbela’dan” daha beter bir vahşeti yaşadı. Serkan DOĞAN’da Madımak Yangınında şehit olanlar arasındaydı.

Abisi Serdar DOĞAN’da “Madımak Yangınına” tanık olmuştu. Hatta öldü sanılarak morga kaldırılmıştı. Ortalama vicdana sahip her insanın utanç duyduğu Sivas katliamından belki de şans eseri kurtulan Serdar DOĞAN, daha sonra 9 Eylül Üniversitesi Tiyatro – Yazarlık Bölümünden mezun oluyor ve Madımak Otelinde yaşanan vahşeti, abartısız ama çarpıcı bir dille kaleme aldığı SİMURG (Sivas Katliamının Belgesel Oyunu) böyle doğuyor.

Cengiz SEZGİN tarafından yönetilen oyunda Halil ESEN, Cengiz SEZGİN, Hasan BALLIKTAŞ, Melih YETKİN, Habip HACIMUSTAFAOĞLU, Ebru ERTEN, Gökçen CAVGA, Çağlar DENİZ, Hüseyin AKSUNA, Edip TÜFEKÇİ oynuyorlar. Oyunun müzikleri Hasan YÜKSELİR imzasını taşıyor. Murat ATMIŞ ile Tarık BOSTANCI ışık ve efekt, Ahmet ÇAĞLAYAN ise dekor sorumluluğunu sırtlanmış.






Gece Konseri

44.Ulusal, 18.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinliklerinin 1.gününde saat 19.00 da başlayan gece konseri Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibinin semah gösterisi ile başlamış, Ozan EMANETİ, Ozan ŞAHİNİ, Mehmet KUNDAK, Hüseyin ASLAN, Aşık FEDAİ, 2007 yılı Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü sahibi Sabahat AKKİRAZ, Ali MAHZUNİ, Mazlum ÇİMEN, Gülşen ALTUN, Grup YENİCE YOLLARI’ nın söylediği deyiş ve türkülerle sona ermiştir.


Haberlerde arayacağınız kelimeyi yazın.

Lütfen arayacağınız kelimeyi girin.