ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
HBV Anma Etkinlikleri
Gürbüz Sapmaz
Mithat Bektaş
Kazım Kalaycı
Bektaşi Fıkraları

ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: KÜLTÜR VE SANAT / 


48. ULUSAL 22.ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ'Yİ ANMA VE KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE 18.Sİ VERİLECEK OLAN 2011 YILI HACI BEKTAŞ VELİ DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜNÜN ŞAHKULU VAKFI BAŞKANI Mehmet ÇAMUR'a VERİLMESİ KARARLAŞTIRILDI.


Mehmet ÇAMUR
Şahkulu Vakfı Başkanı

1950 yılında Arguvan/Malatya’da doğdu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Malatya’da okuduktan sonra Şişli Siyasal Bilimler Yüksek Okulundan mezun oldu. Çalışma Bakanlığı’nda iş müfettişliği görevinde bulundu. 1982’de görevine son verildi. 1991 yılında mahkeme kararıyla göreve iade edildi. 1993 yılında kurulan Şahkulu Sultan Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. 1996 - 1998 yılları arasında Şahkulu Sultan Vakfı Başkanlığı yaptı. 2003 yılında yeniden Vakıf Başkanlığına seçilmiş olup halen bu hizmeti yürütmektedir.

 

2011 yılı Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülünün Mehmet Çamur’a verilmesinin gerekçeleri, Anma Etkinlikleri Düzenleme Kurulu tarafından şöyle açıklandı:

 

-Başkanlığı dönemlerinde Vakfı panel, konferans, radyo, televizyon ve yazılı basında liyakatle temsil etmiştir. Mehmet Çamur; laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinin kök salmasında heyecanlı bir Kemalist olarak, tutarlı ve kararlı bir tutum izlemiştir. Toplumun birlik, beraberlik ve barışını; yurdun ve ulusun bütünlüğünü Hacı Bektaş Veli öğretisiyle sağlanmasında büyük çaba harcamıştır.

-Alevi-Bektaşi Kültüründe önemli yer tutacak eserlerin vakıf bünyesinde toplanma ve yayımlanmasını gerçekleştirmiştir. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi’nin arşivleri ile araştırmacı yazar Ayhan Aydın’ın yazılı ve görsel olan araştırmalarının Alevi-Bektaşi Kültürüne kazandırılmasını sağlamıştır.

-Hazırlanmasına ve yayımlanmasına katkı sağladığı kitaplar ise şunlardır: Dört kapı Kırk Makam, Derviş Mehmet Divanı, İngilizce Alevilik, Kızılbaş-Alevi Dedeler, Pir Sultan Abdal Divanı, Anadolu’da Alevilik, Bektaşi Dergahı, Aşık Paşazade, Şaha Doğru Giden Kervan, İmam Cafer Buyruğu, Anadolu’da Alevi Bektaşi Dergahları, Kırklar Cemi, Alevilik ve Laiklik. Bedri Noyan Dedebaba'nın BEKTAŞİLİK-ALEVİLİK adlı kitabının 1. ve 6. ciltleri Şahkulu Dergahı ve Ardıç Yayınları ile birlikte yayımlanmıştır.

-Hala imar sorunu olan 600 yıllık KARYAĞDI BABA TEKKESİ alınmış (bağışlanmış), Anıtlar Kurulu'na BEKTAŞİ TEKKESİ olarak tescil ettirilmesi sağlanmıştır.

-Hacıbektaş İlçesi'nde 22.000 m2 arazi alınıp, ileride toplumun eğitim hizmetine sunulmak üzere çalışmalar sürdürülmektedir. Birçok cem evine ve Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Anıtı Yapımına yardım yapılmıştır. Karaağaç Dergahının yeniden hayat bulmasında kazı çalışmalarına önemli ölçüde vakfın katkısı olmuştur.

-Mehmet Çamur’un Başkanlığını yaptığı Şahkulu Sultan Vakfı, 2000 öğrenciye burs vererek ve halen iki öğrenciye doktora yaptırarak eğitime büyük katkı sağlamıştır.

-Vakıf yaşayan ve hakka yürüyen ozan ve aydınların anılması için düzenlenen törenlere katkı sağlamayı sürdürmektedir.

-Vakfın, dergah ziyaretine gelenlere sağladığı kolaylık ortamının her geçen gün geliştirildiği gözlenmektedir ve takdire şayandır.